Личен сайт - КАК ДА ПОДРЕДИМ МАСАТА
Събота
25.10.2014
18:58
ГлавнаРегистрацияВход
Добре дошли Гост | RSS
Сайт меню
Търси
Календар
«  Октомври 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Нашата анкета
Оценете моя сайт
Общо отговори: 315
Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Вход във форума
Валута
ВРЕМЕТО
Приятели на сайта
  • Създайте безплатен уеб сайт
  • AddBg.com : Уеб Директория
  • САЙТОВЕ.инфо - Българският каталог!
  • .: EstateTOP.com :. Real Estate TOP Property Sites List
  • Портокал
  • Присъстваме в na4alo.com
  • БЪЛГАРИТЕ В ПРОВИНЦИЯ АЛИКАНТЕ
  • BGtop Гласувайте за моя сайт в БГ чарт BgTopWeb.com - Класация на Българските топ сайтове ТОП СТРАНА поПоНАЙ RealTop.net Top4e.Info - Класацията на българските сайтове. Гласувайте за Вашия фаворит в BGlist.net! Елате в BG-Joker и Гласувайте за този сайт !!! Maxgroup тулбар Топ Класацията на Българските Сайтове


              Умението да подредиш красива маса, около която да събереш близки хора е не само задължение на домакинята, а и стремеж за създаване на хармонията, за да може гостите да се почувстват сити с добра храна и незабравими емоции.Чрез този акт домакинята може да изрази своя характер, усещането си за естетика, отношението към гостите.

    Ето и някалка полезни съвета:
              Размерите и формата на масата трябва да са такива, че да могат да се разположат спокойно всички необходими прибори, а гостите да се чувстват удобно по време на храненето. Най-добрият вариант е всеки да разполага с пространство около 60x70 см.Хубаво е да се знае, че кръглата маса има едно предимство – всички се чувстват равнопоставени и комфортно. Има обаче и недостатъци, които не са за пренерегване /по трудно подреждане на масата/.
    В това отношение квадратните и правоъгълнитеса по-практични, тъй като могат лесно да се комбинират в П, Т и Г- образни форми, в зависимост от пространството, с което разполагате.Стандартната височина на маса за хранене е около 80 см.Желателно е - за удобство на гостите и сервирането, масата да бъде поне на
    разтояние от един метърот други мебели и стени.
               Избора на поривка е от съществено значение. Тя има не само естетическа, а и съвсем практична функция – намалява шума от поставянето и движението на прибори и чинии; намалява хлъзгенето на прибори и съответно рисковете от чупене на посуда или падане на храна.Първо се поставя долна покривка, която обикновено е от естествена плътна материя. Тя е с по-малки размери /обхваща само плота на масата и виси не повече от 5 см от ръбовете и/ и се прикрепя за масата с ластични краища или чрез лентички към краката на масата.
               Отгоре се поставя основната покривка за масата. Тя трябва да се спуска по страничните части до 20 – 25 см. Тя може да е бяла или цветна /съобразявайки се с цветовете на съдовете за сервиране/ изработена от лен или памук и задължително  изгладена и  чиста.
               Ако масата ви ес красив плот от дърво, стъкло, мрамор е допустимо да не се слага цяла покривка, а отделни подложни салфетки от плат в правоъгълна или овална форма. Техният стандартен размер е 40x40 см. Добре е да се знае, че стандартната покривка е задължителна при официални поводи на събиране.
               Би било добре салфетките да са в комплект с покривката – като материя и цвят., а може и да са в цвета на посудата. Прието е размерите за закуската да бъдат 30x30, а за обяда или вечерята 50х50.Би било добре ако салфетките са колосани. Това би позволило да се поставят в определена форма – ветрило, лотос и т.н..
    Използването на хартиени салфетки
    не е много удачно при официални събирания. Поставянета им на маса с хубава покривка и кристални сервизи не е желателно. Но при не толкова официално събиране или при използване на индивидуални текстилни подложни салфетки е удачно използването им.Особено имайки предвид изобилието си от цветове, материи и форми могат да създадат неповторима атмосфера.
               Столовете също са неизбежна част към красиво подредената маса. Височината на стандартната седалка е около 42 - 47 см, а облегалката трябва да достига около нивото на раменете.Материята трябва да предразполага удобен и по-дълъг престой, а цветово да е съобразена с избраните цветове за масата.Ако видът на столовете не е в синхрон с общата идея, можете да подготвите за тях специални калъфи, които да са в цветово съответствие с най-често използваните покривки или съдове.Имайте предвид, че особено ярките цветове мотиви могат да отвлекат вниманието от масата и дори да влязат в противоречие с аранжировката.Затова е добре калъфите да са с цветовемаксимално близки до основните цветове на масата.
                 Разстоянието между два съседни стола не трябва да е по-малко от 1
    520 см, за да се осигури спокойно сядане и за удобство при сервиране.Неприемливо е стол да се слага срещу крак на маса, както и под самата маса. Столовете се подреждат до края на покривката!
                В случай, че на масата стоят малки деца, трябва да се предвидят специални приспособления, с които ще се чувстват комфортно както гостите, така и домакините.

                Голямо е разнообразиена на посуда за сервиране. Фин порцелан, ръчно рисувана керамика, цветно стъкло, кристал и др. се подреждат на масите като истинско произведение на изкуството.
    За да може
    се постигне такъв ефект не винаги е задължително да разполагате със скъпи сервизи и най-изискана посуда.Достатъчно да спазвате няколко основни правила и придържаики се към тях, на масата ще царят ред, симетрия и хармония.




    Copyright MyCorp © 2014Сайтът е създаден в системата oVo.